Épületenergetika - Hőkamera - Termográfia

Energetikai tanúsítvány

Energetikai tanúsítvány

Mi az energetikai tanúsítvány, és mi a célja?

Az energetikai tanúsítvány egy számításokon alapuló okirat, mely megmutatja, milyen energiahatékonysággal tartható fenn a vizsgált ingatlan. A dokumentum célja, hogy referenciaskála segítségével közérthetően tájékoztassa Önt az ingatlan energetikai tulajdonságairól. A számítások során többek között az ingatlan szerkezeti rétegeinek számszerűen meghatározott hőátbocsátási értékeit, a tájolását, fűtő, hűtő és melegvíz előállító berendezéseinek jellemzőit veszi alapul.

Mikor kell energetikai tanúsítványt készíttetni?

176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet szerint az épület energetikai jellemzőit e rendelet előírásai szerint - amennyiben nem rendelkezik hatályos energetikai tanúsítvánnyal - tanúsítani kell:

 • új épület építése esetén használatbavételi engedélyhez;
 • meglévő épület vagy önálló rendeltetési egység ellenérték fejében történő tulajdon-átruházása, vagy
 • 1 évnél hosszabb időre történő bérbeadása;
 • 500 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épület esetén.

Szükség lehet energetikai tanúsítvány készítésére: 

 • ingatlannal kapcsolatos állami támogatás igénybevétele esetén, 
 • pályázatokhoz
 • hőigény meghatározásához
 • értékbecsléshez,
 • ingatlan hirdetéséhez.

Az alábbi esetekben nem szükséges energetikai tanúsítványt készíteni:

 • az önálló, más épülethez nem csatlakozó, 50 m2-nél kisebb hasznos alapterületű épületre;
 • az évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt lakhatás és pihenés céljára használt épületre;
 • a legfeljebb 2 évi használatra szánt felvonulási épületre, fólia- vagy sátorszerkezetre;
 • hitéleti célra használt épületre;
 • a nem lakás céljára használt alacsony energiaigényű olyan mezőgazdasági, logisztikai és ipari épületre és épületrészre, amelyben a levegő hőmérséklete a fűtési rendszer üzemideje alatt nem haladja meg a 12 °C-ot vagy négy hónapnál rövidebb ideig kerül fűtésre és két hónapnál rövidebb ideig kerül hűtésre;
 • műhelyre vagy az ipari területen lévő épületre, ha abban a technológiából származó belső hőnyereség a rendeltetésszerű használat időtartama alatt nagyobb, mint 20 W/m2, vagy a fűtési idényben több, mint húszszoros légcsere szükséges, illetve alakul ki.
 • a használatba vételi engedélyt (bejelentést) megelőző tulajdon-átruházás esetén;
 • ha ugyanabban az ingatlanban résztulajdonnal rendelkező tulajdonos szerez ellenérték fejében további tulajdonrészt;

Kinek kell elkészíttetni az energetikai tanúsítványt?

Az épületenergetikai dokumentációt szerződéskötések alkalmával az ingatlan eladója/bérbeadója köteles biztosítani, azonban közös megegyezés szerint ez a vevő/bérlő feladata is lehet.


Energetikai tanúsítvány elkészítésének menete:

 1. Amennyiben szüksége van hiteles energetikai tanúsítvány vagy energetikai számítás elkészítésére, keressen minket bizalommal elérhetőségeinken. Kérésének megfelelően szívesen visszahívjuk, vagy írjon nekünk e-mailt, és kollégánk rövid időn belül felveszi Önnel a kapcsolatot.
 2. Időpontot egyeztetünk az ingatlan helyszíni felméréséhez.
 3. A helyszíni felmérés során kollégánk felveszi az ingatlan adatait. Ha nem áll rendelkezésre alaprajz, akkor mi elkészítjük, valamint átbeszéljük a rétegrendeket, és az energiaellátást biztosító berendezésekkel kapcsolatos tudnivalókat (fűtés, hűtés, melegvíz). Ez a tevékenység kb. 20-40 percet vesz igénybe.
 4. A felmérést követően rövid időn belül elkészítjük Önnek az energetikai számításokat, kiállítjuk a dokumentumot, melyet feltöltünk az Országos Építésügyi Nyilvántartásba. Ekkor a dokumentum kap egy azonosító kódot, melyet HET-számnak is nevezünk. Az ingatlannal kapcsolatos szerződésekben, ezt az azonosító számot rögzíteni kell.
 5. Az energetikai dokumentációt az Ön e-mail címére elektronikusan elküldjük, igény szerint postai úton is eljuttatjuk az Önnek. 
követelményérték szerinti %-os viszony (%-ban kifejezve)
< 40AA++
40-60AA+
61-80AA
81-100BB
101-130CC
131-160DD
161-200EE 
 
201-250FF 
 
251-310GG 
 
311-400HH 
 
401-500II 
 
>500JJ

Meddig érvényes az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány 10 évig érvényes. Az érvényességi idő abban az esetben változik, ha ez idő alatt olyan beruházás/korszerűsítés történik az ingatlanon, mely megváltoztatja annak energetikai jellemzőit. Például korszerűbb nyílászárók kerülnek beépítésre, hőszigetelést kap az épület, vagy változtatnak a hűtési, fűtési rendszeren.

Érvényét veszti az energetikai tanúsítvány akkor is, ha a törvényi szabályozás szerinti energetikai követelményrendszer megváltozik.

A 2016 január 1. előtt készült energetikai tanúsítványok a követelményrendszer változása miatt önmagukban már nem érvényesek. A régi minősítések az Országos Építésügyi Nyilvántartás honlapján díjmentesen aktualizálhatók, egy frissítő előlap letöltésével. Ezt az ingatlan tulajdonosa tudja megtenni.

Az újonnan kapott minősítésnél számítani kell arra, hogy a besorolás változni fog a korábbihoz képest, hiszen a minősítés alapjául szolgáló határértékek szigorodtak.

Az energetikai tanúsítvány előnyei

Energetikai tanúsítvány készítésével:

 • növeli ingatlana értékét
 • pontos képek kap ingatlana energetikai jellemzőiről
 • tájékoztatást kap arról, hogy a megvásárolni vagy bérelni kívánt ingatlan milyen energiaigényű
 • szükség van rá pályázatok beadásához,
 • energetikai támogatások igénybevételéhez
 • értékbecslésnél kérik
 • megléte előnyt jelent a többi ingatlanhirdetővel szemben
 • Az energetikai számítások segítenek önnek, ingatlana korszerűsítésével kapcsolatos döntések meghozatalában.

Az energetikai tanúsítvány és az Európai Unió

Az energetikai tanúsítvány az Európai Unió, és – tagországként – Magyarország célkitűzéseit hivatott szolgálni, miszerint a környezetterhelést csökkenteni, minimalizálni kell. Környezetünk védelme a fenntartható fejlődés alapja. 
Az energetikai tanúsítvány valamint az energetikai számítások az e célhoz vezető lépéseket három megközelítésből is segítik:   

 1. Rendeletekben megfogalmazott, kötelezően betartandó szabályok határozzák meg az új építésű ingatlanok energetikai jellemzőinek határértékeit. Ezek megvalósulását az ingatlan energetikai tanúsítvány által meghatározott minősítése igazolja, így az épület használatbavételi engedélyének kiadásakor a hiteles energetikai tanúsítvány megléte feltétel.
 2. Már meglévő ingatlanok esetében korszerűsítésre ösztönzi a tulajdonosokat, akik ezekhez a beruházásokhoz időről-időre pályázatokon, állami támogatásokon keresztül elérhető anyagi segítséget vehetnek igénybe. Ösztönöz a költséghatékony, környezetbarát technológiák alkalmazására, így csökkentheti kiadásait. Értékesítéskor a hasonló kategóriájú ingatlanok közül a kedvezőbb energetikai jellemzőkkel bíró – vagyis energiatakarékosabb, költséghatékonyabban fenntartható – ingatlanok vonzóbbak.
 3. Az ingatlanvásárlókat, mindenki számára érthető, az ingatlanok energetikai tulajdonságainak összehasonlítását segítő rendszer támogatja a legjobb döntés meghozatalában. 
   

Eladná az ingatlanját? Ne feledkezzen meg az energetikai tanúsítványról!

Egy ingatlaneladással kapcsolatban több teendővel is számolniuk kell a tulajdonosoknak, elég csak a különböző átíratásokra, vagy az adásvételi szerződés elkészítésére gondolni. A sok teendő mellett jusson eszébe az energetikai tanúsítvány intézése is! Vegye fel velünk a kapcsolatot, és mi segítünk Önnek, hogy a szerződéskötés idejére rendelkezésére álljon az energetikai tanúsítvány! Kollégáink akár 24 óra alatt is elkészítik az energetikai felmérést, és e-mailen eljuttatják a hiteles energetikai tanúsítványt.

Az energetikai dokumentáció elkészítését már az ingatlan meghirdetése előtt ajánlott biztosítani, hiszen az érdeklődők számára is hasznos információkat nyújt az épület energetikai jellemzőiről, költséghatékonyságáról.

Az energetikai tanúsítvány segít Önnek az ingatlan gyors értékesítésében. 
Ha ingatlant vásárol, minden esetben készíttessen az adott ingatlanra energetikai tanúsítványt!

Kérjen ajánlatot!

Sikerült felkeltenünk érdeklődését? Vegye fel velünk a kapcsolatot, munkatársaink rövid időn belül válaszolnak!

Weboldalunk cookie-kat használ. Az elfogadom gomb megnyomásával hozzájárul és elfogadja ezek használatát a böngészőben. További információk itt találhatók: Adatkezelési tájékoztató

Bővebben Elfogadom